Dick Durevall ny professor vid Handelshögskolan

Nyhet: 2012-05-23

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har förstärkt sin kompetens inom området utvecklingsekonomi genom att utse Dick Durevall till professor i nationalekonomi.

Dick Durevalls forskning lägger tonvikten på ekonometrisk analys av problem som är relevanta för utvecklingsländer, framförallt i Afrika söder om Sahara. Den sträcker sig från relationen mellan socioekonomiska faktorer och hiv/aids till hur världsmarknadspriser på mat påverkar inhemska priser och inflation. För närvarande arbetar han inom två forskningsområden, hur ekonomisk och social ojämlikhet påverkar risken att bli hiv-smittad och hur priser sätts på kaffemarknader.

- Det finns ett stort behov av ekonomisk forskning i låginkomstländer, inte minst för att bra politik kan ha en stor effekt på levnadsförhållanden. Och under de senaste 10-15 åren har efterfrågan från politiker och tjänstemän ökat starkt i många afrikanska länder. Det känns angeläget att bidra med mina kunskaper, särskilt som det är fortfarande stor brist på nationalekonomer i Afrika, säger professor Dick Durevall.

Dick Durevall disputerade 1993 vid Handelshögskolan i Göteborg med avhandlingen “Essays on Chronic Inflation: the Brazilian Experience”. Han har huvudsakligen arbetat som lektor vid Handelshögskolan men även i fem år vid Högskolan i Skövde. Redan under tiden som doktorand började Dick Durevall arbeta med långsiktiga utredningsuppdrag för Sida, först med Zimbabwe och sedan Malawi. Han har också gjort studier i samarbete med flera internationella organisationer som Afrikanska utvecklingsbanken, International Growth Centre och Världsbanken, och är sedan 2005 resursperson vid African Economic Research Consortium.

Dick Durevall har publicerat artiklar i ledande vetenskapliga tidskrifter inom utvecklingsekonomi, liksom i högt rankade allmänna nationalekonomiska tidskrifter. Hans undervisningsområden är främst utvecklingsekonomi och ekonometri.

Kontaktuppgift:
Dick Durevall
Tel 031-786 13 50
dick.durevall@economics.gu.se

> Högupplöst pressbild på Dick Durevall
(foto: Daniel Karlsson, Handelshögskolan)