Starka intryck och nya lärdomar från Kenya - med stöd från partnerprogrammets internationaliseringsbidrag

Nyhet: 2012-05-25

Transportforskaren Johan Woxenius spenderade sju månader i Kenya förra året. Han kom nära både det afrikanska vardagslivet och universitetsmiljön i Kenya. Det förstnämnda var en stor kontrast mot livet hemma i Sverige, desto mer likt var den akademiska världen.

Under sin tid i Kenya var Johan Woxenius bland annat gästprofessor vid University of Nairobi, det äldsta och mest prestigefulla universitetet i Kenya. Här deltog han både i undervisning och i viss forskning. Han föreläste också på African International Business and Management Conference och Operations Research Society of Eastern Africa Conference.

Han fick gott om tillfällen att i praktiken studera hur logistik och ekonomi fungerar i denna del av världen. Som exempel lyfter han fram en färd till den världsberömda nationalparken Masai Mara:
– Vägen dit är fysiskt smärtsam, även i en jeep. Den ursprungliga investeringen gav en bra väg, men strategin att avsätta fler människor till att samla in vägtullar än att underhålla vägen har inte varit lyckad. Vägen och nationalparken ägs ändå av samma kommun – så en bra väg skulle vara en god affär i konkurrensen om turisternas dollar. Rykten säger att det är inflytelserika ägare av flygbolag som flyger turister i parken och bilverkstäder som hejdar förbättringarna av vägen. Med Kenyas ökända korruption man vet aldrig de verkliga orsakerna till saker som verkar bryta mot de ekonomiska lagarna.

Vistelsen har påverkat honom och hans arbete på flera olika plan:
– Jag forskar och undervisar om godstransporter som ju är invävt i samhällsstrukturen. Att verka i ett land med helt andra förutsättningar tvingar en att lära sig mycket om landet, att reflektera och fundera på om de teorier vi tar fram fungerar i ett utvecklingsland. Som samhällsvetenskaplig forskare är det nyttigt att byta sammanhang ibland och jag har en hel del nya forskningsidéer med mig hem, berättar han och tillägger:

– När kunskapsbranschen globaliseras kommer vi behöva många forskare och lärare med starka band till särskilt utvecklingsländer där jag tror att många av våra framtida studenter kommer rekryteras. Jag jobbar också i ledningen av några stora forskningssatsningar där vi har förväntningar att bygga upp starka internationella band. En längre utlandsvistelse ger både kontakter och nyttiga erfarenheter.

Vad är det största intrycket från vistelsen?
– Alla timmarna i taxi i nairobitrafikens kaos. Jag är ju transportforskare och kunde observera mycket. Men jag hade framförallt lärorika diskussioner med den taxichaufför jag brukade åka med. Det finns hopp för Kenya – jag upplevde befolkningen som mycket allmänbildad och politiskt intresserad. En gång i taxin ringde till exempel rektorn för Maseno University som samarbetar med Chalmers och GU och ligger i en avlägsen del av Kenya. Vi försökte få till ett möte i Nairobi den dagen. När jag var klar sa min taxichaufför att ”Det där måste ha varit professor Onyango! Han har ju lyckats jättebra med att utveckla Maseno de senaste åren”. Sverige må, tragiskt nog, ha världens mest överkvalificerade taxichaufförer men jag har aldrig diskuterat hur väl Linnéuniversitetets rektor klarat sin mandatperiod…